News

About Us

Our Dogs

Our breeding

Puppies

Standard

Favorite Links

Contact Me

Photogallery

HRVATSKI
O NAMA
NAŠI PSI
NAŠ UZGOJ
ŠTENCI
LINKOVI
KONTAKT
GALERIJA
STANDARD

PRAVA PASMINA ZA VAS?

Sibirske haskije je relativno lako držati, ali njihov debeli kaput traži tjedno isčešljavanje. Novi vlasnici trebaju biti spremni omogućiti im svakodnevne vanjske aktivnosti, bilo kroz šetnje ili zatvoreni prostor za istrčavanje. Instikt predatora im je jak pa sibirski haski mora biti pod nadzorom u blizini malih životinja u i oko kuće. Njihova prijatna i otvorena narav čini ih psima za sve namjene od vučnog do terapijskog psa. Sve boje od crne do čiste bijele su dozvoljene, a varijacije oznaka na glavi uobičajene.

 

Kompletan službeni standard na:

AKC - AMERICAN KENNEL CLUB

 

 OSNOVNE INFORMACIJE O PASMINI

FCI STANDARD br.270 /24.01.2000./ GB   SIBIRSKI HASKI /Siberian Husky/   PORIJEKLO: SAD

UPOTREBA: Pas za vuču saonica     FCI klasifikacija: GRUPA 5    Špicevi i psi primitivnog tipa   Sekcija 1. Nordijski vučni psi

bez radnog ispita

 VISINA I TEŽINA:

VISINA NA GREBENU: MUŽJACI 53,5 do 60 cm (21 - 23,5 inches)

ŽENKE 50,5 do 56 cm (20 - 22 inches)

TEŽINA: MUŽJACI 20,5 do 28 kg (45 do 60 pounds)

ŽENKE 15,5 do 23 kg (35 do 50 pounds)

 Težina treba biti u skladu sa visinom. Ove mjere predstavljaju krajnosti u visini i težini od kojih niti jedna nije poželjna. Prejak kostur ili pretjeranu težinu treba kažnjavati.

 

 

OPĆI IZGLED

Sibirski haski je srednje velik radni pas, brz i lagan u pokretu, djeluje slobodno i elegantno. Umjereno kompaktno i dobro odlakano tijelo, uspravne uši i čupav rep upućuju na njegovo nordijsko porijeklo. Karakterističan hod je klizeći i bez vidljivog napora. Svoju orginalnu funkciju zaprežnog psa vrlo učinkovito izvršava vukući laganiji teret umjerenom brzinom na vrlo velike udaljenosti. Oblik i proporcije tijela odražavaju tu osnovnu ravnotežu između snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci djeluju impozantno, ali nikada grubo; ženke su ženstvene, ali bez slabosti u konstituciji. Ispravne kondicije i sa dobro razvijenim, čvrstim mišićjem sibirski haski ne smije imati prekomjernu težinu.

 

NEKOLIKO ILUSTRACIJA STANDARDA SIBIRSKOG HASKIJA

 

Udaljenost između grebena i laktova treba biti jednaka udaljenosti od laktova do tla. Dužina tijela od prednje točke ramena do krajnje točke sapi je neznatno duža odvisine između tla i grebena

 

Pogled sastrane pokazuje dobar iskorak prednjih nogu i dobar potisak stražnjih nogu sa čvrstom i ravnom linijom leđa.

 

Razmak od vrha nosa do stopa jednak je razmaku od stopa do potiljnog izbočenja.

 

 

PONAŠANJE / TEMPERAMENT

Temperament karakterističan za sibirskog haskija je druželjubiv i nježan, ali isto tako i pozoran i otvoren. On ne izražava posesivnost psa čuvara, niti je pretjerano sumnjičav prema nepoznatima, a nije ni agresivan prema drugim psima. Određeni stupanj suzdržanosti i dostojanstva može se očekivati kod odraslog psa. Njegova inteligencija, sposobnost učenja i dragovoljna narav čine ga vrlo ugodnim psom za pratnju i dobrim radnim psom.

 

ELIMINIRAJUĆE GREŠKE:

Mužjaci preko 60 cm i ženke preko 56 cm.

Agresivan ili previše plah.

Svaki pas koji jasno pokazuje psihičke ili abnormalnosti u ponašanju treba biti diskvalificiran.

Mužjaci moraju imati dva normalna jaja potpuno spuštena u mošnje.

 

 

NewsAbout UsOur DogsOur breedingPuppiesStandardFavorite LinksContact MePhotogalleryHRVATSKI
HVALA NA POSJETI